piatok, októbra 12, 2007

Farbicky a indicke saticky

Kym najdem moznost, ako stiahnut moje fotocky na net, tak zatial napisem o niecom, k comu obrazky mam :-D

Farby, farby, farbicky.............inak sa neda opisat oblecenie indickych zeniciek! Pestrofarebne, lesknuce sa, trblietave, vysivane, batikovane! No krasa pozerat sa. Takmer kazda vyzera v sari ako princeznicka.
Sari sa nosi len tak pekne zahrckane na pase, zvysny kus latky maju prehodeny cez plecia a ked je slniecko tak cez hlavu. Vrchny diel je kratke choli odhalujuce brusko s kratkymi rukavmi.
Okrem toho nosia dlhsie tuniky - indicky kurta - s nohavicami v pase na snurku. Cele oblecenie -kurta s nohavicami sa vola punjabi. Nuz tie nohavice su dost zvlastne - niektore su dole uzke, ine zase padave ako vrece. Ale vsetky su hore siroke.....no ako na slona! Len snurkou sa stiahnu. A kazde oblecenie je vybavene satkou okrem sari. Tie satky su kraaaaasne, ale hlavne ich chrani pred slnkom.
No a nehrozi ukazat kolienka a plecia. O hlbsom vystrihu ani nehovorim.....ale ich oblecenie je vzdusne a lahke. Po straveni casu v Indii sa uz budem rozhodne inak pozerat na "lahko" odete zeny a dievcata doma. Tu sa zeny velmi neodhaluju (ale ani zase prehnanen nezahaluju) a pritom su stale zenske a zvodne!
Okrem toho "povinnou" vybavou vydatej zenicky su naramky, satka a bindi.






Viete si predstavit ako asi slintam nad tymi naramkami! Najvsemoznejsie farbicky, sklicka, strieborne ci zlate, kovove a plastove! Ale zatial sa drzim, kupila som si len 2 :-D Tu sa nosi viac tenkych naramkov - kupuje sa naraz 12, alebo jeden ci par hrubsich. Ale tie su na moj vkus prezdobene.
Bindi - cervena bodka medzi obocim pre vydate zeny. Vacsinou si ju zeny nemaluju, ale daju sa kupit vyrobene lepiace vacsie ci mensie bodky. A samozrejme, ze potom aj zdobene s ornamentami na specialne prilozitosti, ci ked sa zenicky chcu pacit. Teda okrem vydatych zien nosia bindi aj ostatne zeny, ale potom tie ozdobne.

Tikka alebo Teeka (latinsky prepis z hindstiny) - taaak to je farebna bodka, skvrna ci kratky pas farby na cele. Tikka ma skor nabozensky vyznam. Dava sa na celo palcom a potiahne sa trochu smerom nahor. Byva cervena, oranzova, ci zltohneda. Ta posledna je vyrobena zo santaloveho dreva, teda je drahsia a vzacnejsia a tu mavaju vacsinou knazi a mozete ju dostat prave v chramoch. Tikka sa dava ritualne pri navsteve chramu a pri modlitbe. Vela ludi ju ma bezne na cele.

Mimochodom – tikka je aj nazov pre jedlo. Znamena to kotleta ci reznicek :-D Ked uz masko, tak je tu potom zname kura tikka. Ale to sa trochu inak vyslovuje :-D

No a muzickovia. Stari muzi na uliciach chodia podla mna dost tradicne obleceny. Farebny turban, biela tunika a okolo pasu oviazana satka. Vpredu na pase je hrcka a potom vysiaci kus satky sa potiahne pomedzi nohy a zakase sa vzadu na chrbte. A aj bicyklovi riskaci ich nosia - najprv som sa cudovala, ci im ta satka nepadne. Ale - chvaaaaaaaaaaalabohu - stale drzi, dobre drzi :-D
Inak nosia muzi bezne kosele a nohavice a mlady tricka a rifle. Niekedy je vidiet muzov aj v dlhych tunikach.

Celkovo maju Indovia radi farby a ornamenty. Samozrejme aj leskle veci, pretoze miluju svetlo. Ked je nejaka oslava, tak je to miesto vysvietene ako u nas na vianoce. A hra to samymi farbami, presne ako ich oblecenie.

A na zaver este par obrazkov typickej zeny z Rajasthanu. Typicke oblecenie – sirsia vysivana a lesklymi plieskami zdobena sukna, zdobene choli, velka satka, naramky a okruhla nausnica v nose, niekedy s retiazkou od nosa k uchu. Na nohach okruhle naramky ci strieborne retiazky s rolnickami.
Takto oblecene a krasne vyzdobene zenicky je uz vsak vidiet len mimo vacsich miest.






































7 komentárov:

Unknown povedal(a)...

Ahoj Jankaaaaaa,
to je super napad, urobit blog :o)) dufam, ze clanocky budu pribudat a je super, ze vies pisat. Ja som to vzdy obdivovala :o))) Lebo som mala pocit, ze ja to neviem. Ale raz to v sebe objavim aj ja.
Tak krasny den a tesim sa na mailik aj dalsi clanocek o Indii :o)) paaaaaa

jednoducho INDIA povedal(a)...

Nemam pocit, ze viem pisat. No nikdy som nad tym nepremyslala ani to nechcela urobit. Ale teraz pisanim chcem sprotredkovat moje zazitky a podelit sa o ne! Asi musi prist inspiracia, aby nas nieco motivovalo polozit svoje myslienky na papier.
Dakujeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem matik cmuk cmuk

Samo povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Samo povedal(a)...

Ahoooj Jani,
paraaada ze si sa odhodlala k blogu. Prvy clanok je fajnovy :), tak sa uz tesim na dalsie :). Pekny dnicek do Indie ;). Papa

jednoducho INDIA povedal(a)...

Ahoj Samo - heheeej dakujem za komentar, ale netusim kto sa za tymto menom skryva :-D Mozes mi odpisat prosim? Tento blog beriem ako sposob, vdaka ktoremu mozem byt s priatelmi v osobnom kontakte... Preto prosim identifikuj sa :-D krasny dnicek paaaaaaa

Unknown povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Jorik povedal(a)...

Ahoj PR .... Lucia ma upozornila na tento tvoj blog.. tak som sem zabludil a musim povedat ze sem asi budem bludit castejsie...Aj ked India neni moj cestovatelsky sen, viem aky dolezity je pre teba.. a tak sa tesim s tebou.Urcite stale nevies kto ti to vlastne pise..no tak ja som Dodo z Cypru :D....to si necakala co? Inak. kedy asi budes v BB? PS: uzi si to